Griekse Moussaka

45 minuten
6 personen

Geniet van Griekse Moussaka


  1. Onze recepten
  2. Griekse Moussaka

Een hartige versie van de Griekse favoriet met rund of, iets klassieker, met lam. Genieten met de hele familie!

45 minuten
6 personen

Ingrediënten


  • 1 middelgrote ui
  • 2 el. olijfolie
  • 750 gr gehakt
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
  • 2 x 4 tl. broodkruim
  • peper en zout
  • kaneel
  • 750 gr. aardappelen, halfvast
  • 50 gr. boter
  • 500 gr. aubergines
  • 150 gr. pittige, halfharde kaas zoals
  • Emmentaler, geraspt
  • 4 el. broodkruim

Béchamelsaus

  • 75 gr. boter
  • 50 gr bloem
  • nootmuskaat, geraspt
  • 500 ml melk
  • 150 gr. pittige, halfharde kaas zoals
  • Emmentaler, geraspt

Bereidingswijze


1
Pel de ui, snij hem doormidden en daarna in ringen van 2 mm. Fruit de ringen in olijfolie.
2
Voeg het gehakt toe en bak het tot het gaar is. Doe er de tomaten en 4 theelepels broodkruimel bij. Breng op smaak met zout, peper en een snugje kaneel, en breng dit aan de kook.
3
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van 1 cm dik. Dep droog met keukenpapier en bak in een pan met boter.
4
Voor de béchamelsaus: Smelt de boter in een pan, boeg de bloem toe en roer om (roux). Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
5
Voeg beetje bij beetje de melk toe, roer steeds tot een glad mengsel, breng kort aan de kook en laat nog 10 minuten sudderen. Voeg de 100 gr. geraspte kaas toe en meng het door elkaar.
6
Spoel de aubergine schoon en snij in plakjes van 1 cm dik. Vet de ovenschaal in en leg er een laagje aardappelschijfjes in. Bestrooi met een deel van de 150 gr. geraspte kaas.
7
Leg er een laagje aubergine op. Verdeel hier een derde van het gehakt en dan een derde van de béchamelsaus over. Herhaal met nieuwe laagjes aardappel, aubergine, vlees en béchamelsaus. de béchamelsaus vormt de laatste laag.
8
Bestrooi met de resterende kaas en broodkruimels. Zet de moussaka op niveau , kies het 'Lage Vochtigheid'-programma en bak op 160 °C gedurende 50 minuten.
Copyrights: AEG
Olijven in olijfolie

De Griekse keuken


Het geheim van de Griekse keuken zit in een flesje en is groen van kleur, licht stroperig en ruikt fris. Het zijn de grondtonen van de oude wereld. Dit flesje symboliseert het klassieke leven van Grieken in kleine dorpjes die hun eigen olijfboomgaard onderhouden en de aloude kunst verstaan van olijven plukken, pekelen en persen. Wie zich afvraagt hoe al die Griekse gerechten hun rijke smaak krijgen, moet weten: zij zijn bereid in eersteklas olijfolie! Zelf eens moussaka, bifteki of stivado maken? Laat het groene goud maar vast de pan in glijden.

Bezoek ook andere keukens van de wereld!


Hollandse slavinken met gestoomde groenten

Argentijnse tournedos

Argentijnse Tournedos

Vis rouleau met asperge en roomsaus

Franse vis rouleau

King crab, aardappelpannenkoek en schuim van venkel

Scandinavische king crab

Op zoek naar andere keukeninspiratie?


Royale keuken in Urban Chique stijl

Olijfgroene keuken met kookeiland

Betonlook hoekkeuken

Houtlook keuken met Falcon fornuis