Israëlische lam met kruidige couscous

180 minuten
6 personen
Lam met kruidige couscous op een wit vierkant bord

Geniet van Israëlische lam met kruidige couscous


  1. Onze recepten
  2. Israëlische lam met kruidige couscous

Noord-Afrikaanse smaken met een moderne twist, gegaard met stoom om het lam sappig te houden.

180 minuten
6 personen

Ingrediënten

  • 100 g hele, geblancheerde amandelen
  • 100 g paprika’s, zonder zaadjes, in brede reepjes gesneden
  • 100 g dadels, doormidden gesneden en ontpit
  • 2 kleine aubergines, in schijfjes van 1 cm dik gesneden
  • 2 courgettes, in schijfjes van 1 cm dik gesneden
  • 2 uien, elk in 8 partjes gesneden
  • Peper en zout
  • 1,2 kg lamsschouder
  • 500 g couscous
  • 2 tl. ras el hanout
  • 100 g rozijnen
  • 1 bosje munt, blaadjes verwijderd en gescheurd, plus enkele takjes voor de afwerking
  • 500 ml water

Bereidingswijze

1
Doe de amandelen, paprikareepjes, dadels, schijfjes aubergine, courgette en uipartjes in een grote braadslee. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door elkaar.
2
Kruid het lam met peper en zout en leg het bovenop de groenten. Zet de braadslee op niveau 3 en laat het lam 2 uur garen op 130°C op het 'Combi stomen'-programma.
3
Doe de couscous in een vuurvaste schaal met de ras el hanout, een snufje zout, de rozijnen, de gescheurde muntblaadjes en 500 ml water. Meng goed door elkaar en zet 20 min. voor het einde van de gaartijd van het lam in de oven.
4
Haal het lam uit de oven als het gaar is en laat 15 min. rusten.
5
Maak de couscous los met een vork en serveer met het in lapjes gesneden lam en de groenten. Strooi er als afwerking de resterende takjes munt overheen.
Copyrights: AEG
smaakmakers Tahin en Za’atar

De Israëlische keuken


Rund en lam mogen wel, varken en paard niet. Vlees in combinatie met zuivelproducten is uit den boze. Vis? Alleen als er schubben en vinnen aan zitten. Israël respecteert de Joodse spijswetten. Maar Koosjer eten maakt de Israëlische keuken er niet minder gevarieerd op. Het land is een toevluchtsoord geworden voor Joden uit de hele wereld, en zij namen hun eigen eetgewoontes en recepten mee. De ligging aan de Middellandse Zee zorgt voor mediterrane invloeden, maar smaakmakers als Tahin en Za’atar geven aan de meeste gerechten een authentieke draai. Vegetarisme is eerder regel dan uitzondering en Israëli’s kunnen de hele dag Shakshuka (ei in tomatensaus) eten. Daar is niks vreemds aan, dat is heel Koosjer.

Bezoek ook andere keukens van de wereld!

Hollandse slavinken met gestoomde groenten

Argentijnse tournedos

Argentijnse Tournedos

Vis rouleau met asperge en roomsaus

Franse vis rouleau

King crab, aardappelpannenkoek en schuim van venkel

Scandinavische king crab

Op zoek naar andere keukeninspiratie?


Klassiek landelijke keuken

Urban chique keuken met blauwe details

Greeploze keuken in zandkleur

Industriële keuken met Fenix front