Japanse tonijn tataki

45 minuten
4 personen
Het gerecht tataki op een wit bord

Geniet van Japanse tonijn tataki


  1. Onze recepten
  2. Japanse tonijn tataki

Geniet van een heerlijke tonijn tataki met komkommer-zeewier-salade.

45 minuten
4 personen

Ingrediënten


  • Schaal
  • Snijplank
  • Mes
  • Klein schaaltje
  • Fijne rasp
  • Bakkwast
  • Oven met magnetronfunctie
  • Magnetronbestendige ovenschaal
  • 800 g tonijnfilet (sashimi-kwaliteit)
  • 2 komkommers
  • 20 g eetbaar zeewier
  • 2 tl zout (verdeeld)
  • 60 ml rijstazijn
  • 25 g honing
  • 3½ el sojasaus (verdeeld)
  • 3 tl sesamzaadjes (verdeeld)
  • 40 g gember
  • 3 lenteuitjes
  • 75 ml citroensap
  • 75 ml mirin
  • 75 ml geroosterde-sesamolie
  • 1 el zonnebloemolie

Bereidingswijze


1
Om de salade te bereiden, snijd je de komkommers in dunne plakjes en doe je ze in een kom. Roer er wat zout door en het eetbare zeewier.
2
Voeg de rijstazijn, honing, wat sojasaus en een derde van de sesamzaadjes toe aan het komkommer-zeewier-mengsel. Laat het 20 min staan.
3
Schil en rasp intussen de gember en snijd de bosuitjes voor de tataki-saus. Vermeng deze met het citroensap, de mirin, geroosterde-sesamolie, overige sojasaus en de rest van de sesamzaadjes. Zet opzij.
4
Bestrijk de tonijnfilet met zonnebloemolie en bestrooi met wat zout. Leg de filet in de ovenschaal en gril in de oven met magnetronfunctie voor 5 minuten op 220 °C, 180W, keer de filet en gril voor nog eens 3 minuten.
5
Snijd de tonijn in plakken van circa een 0,5 cm dik. Serveer met de tataki-saus en de komkommer-zeewiersalade. Geniet!
Copyrights: AEG
Tonijn op een witte achtergrond

De Japanse keuken


Wie Japans wil koken, haalt zich iets op de hals. In het land van de rijzende zon wordt koken bijna gezien als kunstvorm. Niet dat de gerechten heel complex zijn. Integendeel, eenvoud en puurheid vormen de rode draad in de Japanse keuken. Meer doen met minder is een talent op zich. ‘In de beperking toont zich de meester’ (Goethe). In de handen van de Japanse chefs worden rijst, rauwe vis, zeewier en verse seizoensgroenten verfijnde smaakcreaties waar je niet met een vork in prikt, maar eerbiedig met eetstokjes naar je mond brengt. Is het gezond? Wat heet! Niet voor niets is Japan het land met de hoogste levensverwachting ter wereld.

Bezoek ook andere keukens van de wereld!


Hollandse slavinken met gestoomde groenten

Argentijnse tournedos

Argentijnse Tournedos

Vis rouleau met asperge en roomsaus

Franse vis rouleau

King crab, aardappelpannenkoek en schuim van venkel

Scandinavische king crab

Op zoek naar andere keukeninspiratie?


Urban chique keuken met blauwe details

Greeploze keuken in zandkleur

Industriële keuken met Fenix front

Moderne keuken met RVS werkblad