Gazpacho met gestoomde tijgergarnalen.
Deze gekoelde Mexicaanse soep is perfect als lunch of als voorgerecht op een warme zomeravond.
Mexicaanse gazpacho
45 minuten
4 personen
Ingrediënten
- 2 rode paprika’s
- 1 komkommer
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 600 ml groentebouillon
- 100 ml olijfolie
- 30 ml rodewijnazijn
- 400 g gepelde tomaten
- 2 kleine sneetjes wit brood
- Peper en zout
- Basilicum naar smaak
- 12 tijgergarnalen
Bereidingswijze
1
Schil de paprika's met een dunschiller, snij ze doormidden en verwijder de zaadjes. Snij een van de paprika's in kleine blokjes en snij de andere in grove stukken. Schil de komkommer en snij hem doormidden. Verwijder de zaadjes (maar gooi ze niet weg) en snij één helft in blokjes; snij de andere helft in grove stukken.
2
Doe de grof gesneden groenten samen met de komkommerzaadjes in een kom. Voeg er de gepelde en fijn gesneden ui en knoflook aan toe, samen met de groentebouillon, olijfolie, azijn, geschilde tomaten en de sneetjes brood. Breng op smaak met peper en zout en zet ten minste twee uur weg in de koelkast.
3
Haal enkele basilicumblaadjes van hun steeltje en voeg ze bij de fijn gesneden komkommer- en paprikablokjes. Zet in de koelkast.
4
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Breng ze op smaak met peper en zout, en leg ze op een bakplaat. Zet op niveau 3, kies het stoomprogramma en stoom op 95°C gedurende 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Mix de grof gesneden groenten in een blender tot een gladde puree en breng verder op smaak met peper en zout.
5
Serveertip! Serveer de soep in gekoelde soep- kommen met drie garnalen per kom. Bestrooi met de fijn gesneden groenten en basilicum.
Copyrights: AEG

De Mexicaanse keuken
De beschaving van de Azteken is al lang ten onder gegaan, maar het heeft haar sporen nagelaten in de Mexicaanse eetcultuur. Mais was een vast ingrediënt in de Azteekse potten en pannen. Nu worden van maismeel, taco’s, tortilla’s en burrito’s gemaakt. Deze pijlers onder de Mexicaanse keuken worden vaak geserveerd met een gepeperde vulling van bonen, tomaten, kaas, avocado en afgemaakt met koriander. Een ander geschenk van de Azteken is de guacemole, een saus afkomstig uit het Zuiden van Mexico, die van elke maaltijd een swingend geheel maakt.