Stoom

Een koppel bestaande uit een man en een vrouw zijn samen aan het koken in een keuken waarvan het keukenblad is afgewerkt met wit marmer
  1. Home
  2. Onze materialen
  3. Stoom

Kokend water wat verdampt, wordt ook wel stoom genoemd. Stoom bestaat uit minuscule waterdruppels en is onzichtbaar. Pas wanneer de stoom in aanraking komt met koude lucht wordt deze zichtbaar. De onzichtbare waterdamp heet verzadigde of natte stoom en bevat meer water in de damp dan de stoom die u kunt zien. Verzadigde stoom is dan ook het soort stoom wat gebruikt wordt om eten te kunnen garen.

Koken met stoom

Eén van de gezondste manieren om groenten, vis of vlees te bereiden, is door de producten te stomen. Stomen is namelijk een kooktechniek waarbij het eten gegaard wordt op basis van de kokend waterdamp en heeft als groot voordeel dat de smaak, vitamines en minderalen in het eten beter behouden blijven. Dit komt omdat veel vitamines en mineralen warmtegevoelig zijn en daardoor een deel van de voedingsstoffen verloren gaat als u de producten ‘gewoon’ kookt. Bovendien gebruikt u geen boter, olie of ander vet tijdens het stomen van uw eten, wat koken met stoom nóg gezonder maakt!

De voordelen van een stoomoven

Een stoomoven is onmisbaar als u op een gezonde en een zo natuurlijk mogelijke manier uw vis, vlees of groenten wilt bereiden. Een stoomoven is, zoals de naam al zegt, een oven met een stoomfunctie. Deze ovens maken geen gebruik van hete lucht zoals normale ovens, maar gebruiken waterdamp om uw producten te garen. Er zijn verschillende soorten stoomovens verkrijgbaar: standaard stoomovens, hogedruk stoomovens en zelfs combi-stoomovens.

Alle varianten maken gebruik van stoom, waarbij standaard en hogedruk stoomovens alleen over stoomfuncties beschikken. Hogedruk stoomovens kunnen vergeleken worden met een snelkookpan, ze zorgen er namelijk voor dat uw gerechten sneller gaar zijn. Combi-stoomovens beschikken over zowel de functies van een gewone oven, als de functies van een stoomoven.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en toepassingen van stoomovens? Neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen!

Bekijk ook alle andere materialen!

Een espressoglas, waterglas en melkkannetje op een zwartkleurig marmeren aanrechtblad

Keramiek

Fenix

Werkblad van witkleurig composiet

Composiet

Koperkleurige kraan en wasbak in combinatie met een grijs aanrechtblad

Koper

Stoom

Wij hebben nog geen keukens met dit materiaal