Stoomoven

Alles wat je wilt weten over stoomovens

In de moderne keuken zijn er talloze apparaten beschikbaar om koken gemakkelijker en efficiënter te maken. Eén van de snelst in populariteit groeiende apparatuur op dit gebied is de stoomoven. Deze culinaire revolutie heeft het bereiden van voedsel naar een hoger niveau getild en biedt talloze voordelen voor zowel amateurkoks als professionele chef-koks. Benieuwd waarom? Wij leggen je precies uit waarom een stoomoven een waardevolle toevoeging is aan je keuken!

  1. Home
  2. Onze keukentips
  3. Stoomoven

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven is een keukenapparaat dat voedsel bereidt door gebruik te maken van waterdamp, ofwel stoom. Anders dan conventionele ovens, waarbij warme lucht wordt gebruikt om te bakken, braden of grillen, vertrouwt de stoomoven op de kracht van stoom om voedsel te koken. Stoomovens zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder standalone stoomovens en combi-stoomovens, welke ook over andere functies beschikken.

Een combi-stoomoven: de ultieme keukenpartner

Een combi-stoomoven combineert de voordelen van een traditionele oven en stoomoven in één apparaat. Naast de stoomfunctie biedt een combi-stoomoven namelijk ook de mogelijkheid om te bakken, braden, grillen en meer. Dit maakt het een veelzijdige keukenpartner die ruimte bespaart en het koken van complexe gerechten vereenvoudigt. Het maakt niet uit of je nu een gepassioneerde thuiskok bent of een druk gezin hebt, een combi-stoomoven is een waardevolle aanvulling voor elke keuken.

Hoe werkt een oven met stoomfunctie?

Een oven met stoomfunctie maakt gerechten klaar door water om te zetten in stoom en deze in de ovenruimte te laten circuleren. Dit creëert een vochtige omgeving waarin voedsel gelijkmatig wordt verwarmd en gekookt. De stoom helpt niet alleen om de textuur en smaak van voedsel te behouden, maar ook om voedingsstoffen te behouden die anders verloren zouden gaan bij traditionele kookmethoden. Je kunt de stoomniveaus aanpassen op basis van het type gerecht dat je bereidt, waardoor je volledige controle hebt over het kookproces.

Stoomoven: inbouw voor een naadloze afwerking

Veel moderne keukens zijn ontworpen met een strakke en naadloze uitstraling. Een stoomoven kan worden ingebouwd in je keukenontwerp, waardoor het niet alleen een functioneel apparaat is, maar ook esthetisch zeer aantrekkelijk. Het inbouwen van een stoomoven zorgt namelijk voor een gestroomlijnde look en maximaliseert de beschikbare ruimte op je aanrecht.

Regenereren vers bereide maaltijden

Naast het vers bereiden van gezonde maaltijden, maakt een stoomoven ook het fenomeen ‘regenereren’ mogelijk. Regenereren is eigenlijk een chique woord voor het opwarmen van een maaltijd. Uiteraard kun je dit ook in een magnetron doen, maar dan is er vaak sprake van smaakverlies van het gerecht. Bij regenereren met een stoomoven wordt er stoom toegevoegd aan een gerecht, wat bij koude (afgekoelde) gerechten helpt om de smaak terug te krijgen. Hierdoor kun je met een stoomoven een koude (afgekoelde) maaltijd opwarmen met behoud van smaak, textuur, vitaminen en mineralen. Zo hoef je nooit meer je koude maaltijd op te warmen in een magnetron, maar kun je met een gerust hart je maaltijden bewaren en genieten van de smaak van een vers bereide maaltijd herleven!

Voordelen van een stoomoven

Het gebruik van een stoomoven biedt diverse voordelen:

  • Gezonder koken: Stomen is een gezonde kookmethode, want het eten wordt bereid zonder olie of vet. Hierdoor behouden onder andere groenten hun natuurlijke kleur, smaak en voedingsstoffen.
  • Smaak en textuur: Stomen zorgt voor sappige en malse gerechten, omdat de natuurlijke sappen en aroma’s behouden blijven. Je gerechten behouden hun smaak en textuur, zonder uit te drogen.
  • Efficiënter energiegebruik: Stoomovens verwarmen sneller dan traditionele ovens, wat leidt tot een efficiënter energiegebruik en lagere energiekosten.
  • Veelzijdigheid: Naast gezondheidsvoordelen is de stoomoven ook geschikt voor het bereiden van deegwaren, desserts en zelfs het ontdooien van voedsel.
  • Tijdsbesparing: Dankzij de gelijkmatige verwarming van stoom zijn gerechten meestal sneller klaar dan bij andere kookmethoden.

De stoomoven heeft de manier waarop we voedsel bereiden en ervan genieten revolutionair veranderd. Met zijn vermogen om gezonde en smaakvolle gerechten te produceren, is de stoomoven een must-have apparaat geworden voor elke keuken. Of je nu een enthousiaste thuiskok bent die nieuwe culinaire hoogten wil bereiken, of gewoon op zoek bent naar een efficiënte manier om dagelijkse maaltijden te bereiden, de stoomoven zal zeker een waardevolle toevoeging aan je keuken zijn.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en toepassingen van een stoomoven in jouw keuken? Neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag al je vragen!

Bekijk ook alle keukentips!


Design keuken

Landelijke keuken

Luxe keuken

Moderne keuken

Op zoek naar keukeninspiratie?


Urban chique keuken met blauwe details

Greeploze keuken in zandkleur

Industriële keuken met Fenix front

Moderne keuken met RVS werkblad